Brynäs modelejon

Det är inte ovanligt att manliga fotbollsspelare framställs som förebilder inom modet. Men hur är det med andra sporter, och med kvinnliga spelare. Det finns modelejon där också.

Till skillnad från herrspelarna i Elitserien har damerna i den högsta divisionen, Riksserien, vanliga jobb vid sidan av sporten, om de inte studerar. Brynäs’ back Josefine Holmström jobbar till vardags på Carlings i Valbo. Själv säger hon att hon inte är något modelejon, även om hon jobbar i en modebutik, utan tycker att bekväma kläder är de bästa kläderna. Hon har heller inte lyckats få alla sina lagkamrater att handla i butiken.Puck med Brynäs-loggan

Holmström växte upp i Skutskär öster om Gävle, och var den enda tjejen på orten som spelade ishockey. Hockeyn upptog även en stor del av hennes fritid på andra sätt: hon och hennes storebror var ofta i Gävle tillsammans med sin pappa för att se Brynäs spela på Gavlerinken. Johan ”Honken” Holmqvist vara en stor förebild för henne, men hon var inte medveten om att det fanns damhockey över huvud taget. Siktet var inställt på NHL, men så kom hon i kontakt med Brynäs tjejlag där hon började träna. I samband med detta bytte hon position från målburen, där hon stått i Skutskär, och började spela som back. Bytet innebar också att hon slutade spela med killar.

I juni 2016 skrev Holmström under sitt tionde säsongskontrakt med Brynäs, där hon räknas till en av spetsspelarna. Det har ju ofta sagts de senaste åren att Gävledamerna har spets men inte bredd i sin trupp. Det är inte länge sen som laget var i SM-final fyra år i rad, och nu har man ett ungt lag, med många orutinerade spelare. Holmström, som är en av de tre assisterande kaptenerna, tillhör definitivt spetsen i laget. Hon har representerat Sverige både i U18-landslaget och i Damkronorna., och gjorde debut i juniorlandslaget som 15-åring. I det laget fick hon uppleva Finnkampen, fyrnationsturneringen på Tjörn och junior-VM. Hon gick handelsprogrammet med idrottsinriktning på Borgarskolan i Gävle, vilket innebar att hon kunde träna på skoltid. Av 23 elever i klassen spelade 14 ishockey, och av dessa var två tjejer.

Kvar i Brynäs fem år till?

En nackdel för Brynäs är att man inte har någon barn- eller ungdomsverksamhet för tjejer, vilket gör det svårt att rekrytera spelare. Det finns dock andra klubbar i närområdet, bl.a. i Skärplinge, som har ishockeyverksamhet för tjejer. Något som talar till Brynäs fördel är dock att det finns en högskola i Gävle. Eftersom kvinnliga spelare på högsta nivå inte kan leva på hockeyn är det viktigt att det finns försörjningsmöjligheter.

Josefine Holmström är född 1993, och var en stor talang redan för fem år sedan. Här är en intervju med henne från en av lokaltidningarna, i samband med hennes 18-årsdag. Där säger hon att hon om tio år kanske har lagt av med hockeyn, för att arbeta heltid som polis eller inom kustbevakningen. Så här halvvägs till detta datum kan man notera att hon verkar vara lika taggad på hockeyn som någonsin tidigare under karriären. Kanske är hon fortfarande kvar i Brynäs år 2021?