HV 71 hockey slutar toppa lagen

Ishockey är för många unga en riktig drömsport och flertalet hockeytalanger drömmer om en framtid som hockeyproffs, men många slutar helt med sporten när de inte blir antagna till elitlagen vid 13 års ålder vilket gjort att svensk ishockey förlorat många talanger – därför har HV 71 gjort ett ställningstagande och har nu höjt åldersgränsen för toppning i ungdomsserien.

Ishockeymål, klubba, skydd och skridskor. Är det allt som behövs för att bli ett hockeyproffs? Nej, det är en bra bit på vägen men inte allt. Vad som också behövs är talang. Men allt fler talanger lägger av med att spela ishockey. Men varför? Enligt SHL-klubben HV 71 saknas elitspelare i lag för äldre spelare, och det beror på att många hockeytalanger lägger av med sporten helt och hållet om de inte blivit uttagna redan som 13 åringar. Därför har man från klubbens sida valt att sluta toppa lagen och höjt åldersgränsen, vilket Sveriges Radio och Jönköpings Posten var först ut med att rapportera.

Mest positiv respons från hockeyföräldrar

Responsen från föräldrarna till hockeytalangerna har till mestadels varit positiv, men visst har det också kommit kritik. Men till Expressen säger Christoffer Davidsson, som är ungdomsansvarig hos klubben, att kritiken är en förälder av 43 stycken så det ser man inte så allvarligt på utan menar att det är mest positiva reaktioner. Denne förälder anser att toppningsstoppen hämmar ungdomarnas chanser att utvecklas och har därför valt att flytta sin son från klubben. Men detta är som sagt endast en av föräldrarna. Så vad ska man då tänka på om man vill bli hockeyproffs – att få komma in snabbt i ett elitlag eller att man får chans att utvecklas mer innan man tas upp på elitnivå? Det är vad man är oense om här. Generellt vad man dock ska tänka på om man tränar hockey på elitnivå eller inte är följande:

  • Träning ger färdighet.
  • Bara för att du inte är bäst nu, så betyder inte det att man kan bli bäst sen.
  • Du kan alltid byta klubb om du anser att du inte får den uppskattning eller träning du förtjänar där du tränar idag.