Isen smälter av ilska i hockeyn just nu

Det kanske låter långsökt att prata om ishockey när det råder värmebölja och termometern i skuggan visar 31 grader. Men det är inte bara i skuggan det brinner – många inom hockeyn är svettiga nu när regelverken inom ishockeyn ändras. De ekonomiska klyftorna mellan de olika ligorna är stor och förväntas bli större om inget görs.

Den 27 mars tillkännagav de allsvenska hockeyklubbarna att de vill begränsa spelarlånen till den egna ligan och till SHL; men inte från och med nästa säsong vinner regelverket laga kraft.  dras nu desto längre när man frågar sig hur unga ska börja med ishockey när resurserna blir så pass snedfördelade. Missnöjet uttrycks i Aftonbladet i punkter:

  • SHL-klubbarna kan fritt värva ett obegränsat antal kontrakterade spelare fram till 19 juli.
  • Ojämn ersättning till SHL
  • Att man begränsa spelarlånen från SHL till hockeyallsvenskan

SHL svarar

SHL svarar mot kritiken med att man bara håller sig till regelverket som dessutom blivit godkänt av alla parter, och att SSK inte kan gå ut och kritisera den om de själva varit med och lagt fram reglerna. Västerviks IK har kritiserat beslutet om att man begränsar spelarlånen vilket man också från SHLs sida menar är olyckligt eftersom man varit med på det från början.

Det råder ingen tvekan om att den svenska hockeyn är ur balans. Man har länge klagat på de förlegade könsnormer som råder och vill locka fler tjejer till sporten. Till sin tröst får man ändå säga att många klubbar har tagit det på allvar och det startas en del klubbar som är uttalat HBTQ-vänliga också.

Också ungdomsdomarna har det svårt kommenterar en i en intervju: